Over ZOHO - zie je in ZOHO

ZOHO: daar wil je zijn

Levendige straten en daken, gezellige koffietentjes en restaurants en sociale activiteiten voor jong en oud. Dát vind je in het Rotterdamse ZOHO. De wijk wordt ook wel het Zomerhofkwartier genoemd en ligt achter het voormalig station Hofplein. Nét buiten de binnenstad. Daar waar Noord begint. De komende jaren worden er zo’n 600 woningen bijgebouwd. De bestaande identiteit als uitgangspunt. Het wordt dé plek om te wonen, te werken en te ontspannen. Van en voor iedereen. Zien we je in ZOHO?

600 nieuwe woningen

Van starters tot ouderen en van singles tot gezinnen. ZOHO is van en voor iedereen. De komende jaren komen er zo’n 600 nieuwe woningen bij. Van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. We zijn eind 2023 begonnen met de bouw van de eerste 31 woningen in de Almondstraat. Ondertussen wordt hard gewerkt aan andere woningen die na MOODZ in de verkoop en verhuur gaan. Meer weten? Kom langs in de ZOHO Hub aan de Teilingerstraat 130. Daar kun je al je vragen stellen over de ontwikkeling van ZOHO én de nieuwe woningen.

KLOPPEND HART

Het nieuwe Zomerhofplein wordt het kloppend hart van ZOHO, dé ontmoetingsplek voor alle bewoners en ondernemers van de wijk en omstreken. Op het plein komt iedereen samen om te spelen, te sporten en te ontmoeten. Je vindt er onder meer een openbaar overdekt sportveld, de huiskamer van de wijk, kleinschalige horeca en een 6.5 meter hoge tribune die het plein verbindt met een prachtig daklandschap. Kom naar het Zomerhofplein voor een kop koffie, goede workout, indrukwekkende theatervoorstelling of een praatje. Jong én oud beleeft het hier!

Samen delen: van bakfiets tot auto

ZOHO is een ideale uitvalsbasis. Te voet ben je via de Luchtsingel of Raampoortstraat binnen 10 minuten in hartje centrum Rotterdam. Op de fiets ben je er nog sneller. Ook het Oude Noorden ligt op steenworp afstand. En uitvalswegen, bus- en tramhaltes en Rotterdam Centraal Station zijn om de hoek. Parkeerplekken vind je in ZOHO niet veel. De parkeerplaatsen die er zijn, zijn voor bezoekers van de horeca. Waarom? Voor een duurzame toekomst. De wijk zet in op het delen van vervoersmiddelen. Zo vind je op straat en in de mobiliteitshub auto’s, scooters en zelfs bakfietsen die je in een handomdraai kunt reserveren via een app. Die app kun je ook gebruiken voor het openbaar vervoer.

Daken vol kruiden, grassen en planten

Op de daken van ZOHO komt een groen daklandschap, wat uniek is in de stad. Maar liefst 4.000 m2 dak staat vol kruiden, grassen en planten. Het dakpark bereik je via de opvallende tribune op het Zomerhofplein en biedt een oase van rust. Overdag is het vrij toegankelijk voor iedereen. Ideaal voor een picknick met vrienden en familie. Hoe het dakpark er precies uit komt te zien, bepalen buurtbewoners zelf. Van een moestuin tot een speelweide en van een ligveldje tot bloementuin. Het is allemaal mogelijk! Kortom, Rotterdam kleurt steeds groener.

Aan de praat met je buren

Pal aan het Zomerhofplein vind je de Huiskamer, dé plek waar buurtbewoners in en uit kunnen lopen. Je kunt er onder meer genieten van een goede kop koffie, de krant lezen, je buren ontmoeten of je verjaardag vieren. Ook kan jong en oud er terecht voor creatieve activiteiten en het krijgen van informatie over de wijk.

Ontbijten, koffieleuten, borrelen

Mooie Boules, Brewpub Reijngoud, MONO en de Hofbogen. Dat is slechts een greep uit de tientallen hotspots in ZOHO. Van ontbijten tot koffieleuten en borrelen: het kan er allemaal! Ook zijn er volop culturele activiteiten. Denk aan theatervoorstellingen op het centrale Zomerhofplein en creatieve workshops in de Huiskamer en het daklandschap. En wat denk je van de sport- en speelplekken kriskras door de wijk? Zoals het openbaar overdekt sportveld? Hier komen bewoners van ZOHO en omliggende buurten letterlijk in beweging tijdens een potje basketbal, volleybal, tennis, handbal of voetbal. Van de allerkleinsten tot jongeren en ouderen.

Oog voor de wereld

Het klimaat verandert. De temperatuur op aarde stijgt. Dit heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. ZOHO is ervan overtuigd dat dit anders moet én kan. Klimaat en duurzaamheid staan dan ook hoog in het vaandel in de wijk. Zo wordt biodiversiteit bevorderd door de groene daken en wordt regenwater opgevangen om in droge periodes al het groen in de buurt te kunnen bewateren.

Ook worden bij de vernieuwing van de wijk materialen hergebruikt, zoals hekken en stenen. Zo kun je goed toeven in ZOHO én maken we samen het verschil voor een duurzame toekomst.

Bekijk het aanbod in ZOHO

De komende jaren worden er zo’n 600 woningen bij gebouwd in ZOHO. Het wordt dé plek om te wonen, te werken en te ontspannen. Van en voor iedereen.