Nieuws - zie je in ZOHO

Op vrijdag 2 december 2023 had Wethouder Chantal Zeegers de eer het startshot te geven voor ZOHO. Deze grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat de komende jaren Rotterdam Noord transformeren tot dé nieuwste WOONSPOT van Rotterdam. Maar ZOHO biedt niet alleen ruimte aan wonen. Het centrale plein wordt de ontmoetingsplek voor de wijk met kleinschalige horeca, een sportveld en de huiskamer van de wijk. En ook voor ondernemers biedt ZOHO volop kansen en mogelijkheden.

In ZOHO komen circa 600 woningen voor alle doelgroepen. Van starter tot senior en van single tot gezin. Met een ruim huur- en koopaanbod in verschillende prijsklassen wordt ZOHO een wijk voor iedereen. Een wijk waar de creativiteit door de straten zal gaan stromen en waar – in lijn met de rest van de wijk – ook veel aandacht is voor ontmoeten, recreëren en groen. De gezamenlijk daktuin van maar liefst 4.000 m2 wordt straks een mooie aanvulling op de toekomstige buurman; Rotterdams nieuwste stadsicoon én langste daktuin van Nederland ‘Het Hofbogenpark’.

Onder toeziend oog van de toekomstige bewoners werd door Chantal Zeegers Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, Robert Steenbrugge namens Ontwikkelcombinatie LS Zoho (Leyten en Stebru) het startschot voor ZOHO’s eerste deelplan MOODZ gegeven.

MOODZ bestaat in totaal uit 31 woningen; groene benedenwoningen en bovenwoningen met balkon of dakterras. Daarnaast wordt de Almondestraat omgetoverd tot een groene straat met een brede stoep met ruimte voor geveltuintjes, koffie op een bankje en voldoende ruimte voor kinderen om buiten te spelen. Oplevering staat gepland voor de zomer van 2025.

ZOHO is een ontwikkelcombinatie van Leyten en Stebru. Architect MORE architecture tekende voor het project en bouwer Giesbers Rotterdam zal de bouw realiseren. De sloop wordt momenteel door Kruiswijk uitgevoerd.

De plannen voor ZOHO zijn verwerkt in een ontwerpbestemmingsplan. Hierin volgt waar en wat gebouwd mag worden en ook waar een gebouw of grond voor gebruikt mag worden.

Op 22 augustus 2023 heeft het college van B&W het bestemmingsplan voor ZOHO vrijgegeven voor de terinzagelegging. Alle geïnteresseerden krijgen vanaf 1 september zes weken de gelegenheid om het plan in te zien en eventueel via een zienswijze aan te geven wat ze ervan vinden. Nadat de ontvangen reacties zijn besproken en waar mogelijk zijn verwerkt stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast.

In het toekomstige ZOHO wordt ruim 4.000 m2 aan kantoor- en makersruimte gerealiseerd met een huurplafond. Omdat de verwachting is dat deze ruimtes zeer gewild zijn, is er een werkgroep met een brede afvaardiging van huidige huurders in ZOHO opgericht, die zich bezighoudt met de regels waaronder toewijzing van de ruimtes zal plaatvinden. Op 5 oktober 2023 zijn alle huurders in ZOHO uitgenodigd om, onder het genot van een lekkere lunch, in een brainstormsetting mee te denken over de invulling van de curatieregels. De komende maanden organiseren we nog minimaal twee van deze sessies om bottom-up een sterk eindproduct te ontwikkelen!

Op maandag 18 september 2023 heeft de gemeente Rotterdam samen met ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru een informatiebijeenkomst over het ontwerpbestemmingsplan in de ZOHO hub aan de Teilingerstraat 130 georganiseerd.

Hierbij is er een presentatie gegeven over de plannen voor het Zomerhofkwartier en wat er met een bestemmingsplan wordt vastgelegd. Na de presentatie was er de mogelijkheid het ontwerpbestemmingsplan te bekijken en vragen te stellen. Ook werd het bouwplan voor de kavels 1.0 en 4.0 toegelicht.

Op dinsdag 16 mei nodigen Ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru en de Gemeente Rotterdam, je van harte uit in de ZOHO Hub! Op deze avond lichten we graag de plannen voor de buitenruimte toe voor de Almondestraat.

Nu de bouwplannen aan de Almondestraat bekend zijn, is het de beurt aan de buitenruimte. Het gaat daarbij specifiek om het deel van de Almondestraat tussen de Zomerhofstraat en de heer Bokelweg. Op deze inloopavond vertellen we meer over de plannen en kun je input aanleveren voor de verdere uitwerking.

Zie je in de hub!

Wanneer: Dinsdag 16 mei 19:00 inloop
19.30 start presentatie tot ongeveer 21.00 uur
Waar: ZOHO Hub, Teilingerstraat 130, Rotterdam

Het is zover! Op dinsdag 15 november aanstaande start officieel de verkoop van de 31 stadswoningen van MOODZ. De eerste woningen in ZOHO. Zie jij jezelf al wonen in MOODZ? Vanaf dinsdag 15 november kun je je via de woningzoeker inschrijven op de bouwnummers naar jouw voorkeur. Wil je beneden wonen aan de brede stoep en mét tuin of juist boven met een balkon of een groen dakterras? Schrijf je online in of kom op 19 november naar MOODZ live!

Zaterdag 19 november: MOODZ live met een persoonlijke meet & greet
Zet zaterdag 19 november tussen 10.00-11.30 uur ook maar alvast in je agenda voor een extra feestelijke inschrijving met een meet & greet met de makelaars en de ontwikkelaar. Dan word je persoonlijk te woord gestaan, vertellen zij je alles over MOODZ, beantwoorden je vragen en helpen je bij de inschrijving. De plattegrond van het type woning van jouw voorkeur krijg je dan mee naar huis. Kun je thuis verder in de MOODZ komen en puzzelen met de plannen voor de indeling en schuiven met meubels op schaal. Zin in!

Check alle woningen nog even hier!

Het ontwerp-bestemmingsplan van ZOHO werd gepresenteerd en besproken tijdens een drukbezochte informatieavond op 11 oktober. Er waren ruim vijftig omwonenden en een aantal bedrijven uit het gebied aanwezig.


Projectleider Paul Vernooy vertelde over het proces rond het bestemmingsplan: “We horen graag uw reactie. Daarmee kunnen we het ontwerp-bestemmingsplan afmaken en aanbieden aan de gemeente. Dan zal naar verwachting in december het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.” Robbert-Jan van Veen, architect bij ECHO Urban Design ging dieper in op het masterplan en stedenbouwkundige ontwerp van ZOHO dat als basis heeft gediend voor het bestemmingsplan.


Bewoners uit de Teilingerstraat uitten hun bezwaren tegen de geplande hoogbouw op de hoek van de Teilingerstraat en de Vijverhofstraat. Dat gaat veel licht wegnemen, zo verwachten zij. De onrust over de eerder geplande ingang van de daklozenopvang (NAS) aan de Teilingerstraat kon weggenomen worden. Deze komt nu aan de Vijverhofstraat. Ook waren er vragen over de studie naar de bezonning, het parkeerbeleid en of er een terugkeerregeling is voor de bedrijven die tijdens de bouwwerkzaamheden moeten vertrekken. Op uiterlijk 27 oktober publiceren wij een overzicht van de meest gestelde vragen tijdens deze avond en wat daarmee gedaan wordt in het concept-bestemmingsplan.

Op dinsdag 11 oktober nodigen we je van harte uit voor een informatieavond over het ontwerp-bestemmingsplan ZOHO. Dit bestemmingsplan is nodig om het huidige bedrijventerrein te herontwikkelen tot het nieuwe ZOHO, met onder andere ruim 600 woningen.  

We starten met een presentatie van het bestemmingsplan en praten daarna aan verschillende tafels graag met je door over een aantal thema’s uit dit plan, zoals bouwhoogtes, de onderzoeken naar bezonning en wind en het parkeerbeleid. Het bestemmingsplan wordt vervolgens eind oktober afgerond en naar verwachting in december aangeboden aan de gemeente.

Zie je in de Hub!

Dinsdag 11 oktober: 19.00 – 21.30u
ZOHO HUB: Teilingerstraat 130

Ruim 600 woningen, creatieve bedrijven, een openbaar overdekt sportveld, een huiskamer van de wijk, kleinschalige horeca en een groen daklandschap. Ben je ook benieuwd hoe ZOHO er straks uit gaat zien? Meld je dan voor onze ZOHO wijksafari op vrijdag 30 september tussen 15.30 – 18.00u. Een gids leidt je langs bijzondere plekken in ZOHO en geeft je een kijkje in de toekomst. We starten in de ZOHO hub (Teilingerstraat 130) en eindigen in een van de tentjes in ZOHO met een drankje. De wandeling duurt een uur. Meld je aan via Nienke@Kickstad.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt een bevestiging met het tijdstip waarop jouw wandeling start.

Op maandag 25 oktober vond het eerste event in de ZOHO Hub aan de Teilingerstraat 130 plaats. Geïnteresseerden en buurtbewoners waren uitgenodigd om de definitieve plannen voor ZOHO te bekijken, mee te praten over de inrichting van het openbaar gebied en om een sneak preview te zien van de plannen voor TROTZ en Kavel 1. Met overwegend positieve reacties van de bezoekers kijken we terug op een geslaagde avond!

De ZOHO Hub opent vanaf 2 november haar deuren. Op dinsdagen tussen 08.30 – 10.00u en op donderdagen tussen 12.00 – 13.00 ben je van harte welkom voor al je vragen over ZOHO.

Zie je in de hub!