Nieuws - zie je in ZOHO

Wij gaan genieten van de zomer! De ZOHO Hub is in week 30 tot en met 33 (22/7 – 16/8) gesloten op dinsdagochtend. We zien je graag daarna weer. Fijne ZOHO-MER!

‘Belofte’ aan ZOHO-gemeenschap

ZOHO wordt dé plek om te wonen, te werken en te ontspannen in Rotterdam. ZOHO onderscheidt zich van andere, nieuwe woon- werkgebieden door de zichtbare en voelbare aanwezigheid van een creatieve gemeenschap ter plaatse. In het stedenbouwkundig programma van ZOHO is daarom 4.000m2 aan professionele ruimte opgenomen met een huurplafond. Deze is bestemd voor denkers en makers in creatieve beroepen. De verdeling en toewijzing van deze m2’s is cruciaal voor de stad en het gebied.

Het ZOHO Beraad heeft een opdracht gegeven aan de Werkgroep Curatie, om doelgroep, invulling, selectie en borging te beschrijven en vast te stellen voor de werkruimte in ZOHO. Binnen de gestelde kaders kon de werkgroep zelfstandig besluiten nemen hoe e.e.a. wordt ingevuld. Deze verregaande vorm van participatie is uniek in ontwikkelingsland! De werkgroep heeft een inhoudelijk traject doorlopen inclusief een viertal openbare events met ondernemers, wat heeft geresulteerd in een einddocument wat je kunt downloaden bij participatie/werkgroep curatie.

Tijdens de ZOHOmerborrel op donderdag 4 juli is dit einddocument ceremonieel ondertekend tussen de ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru en de ZOHO-ondernemers als een ‘belofte’ aan de ZOHO-gemeenschap.

Een mooi moment in de ontwikkeling van ZOHO waar inmiddels ook de contouren van het eerste gebouw MOODZ zichtbaar zijn.

Lees ‘m hier

https://mailchi.mp/e5976b4e2584/zoho-nieuwsbrief-juni-2024

Goed nieuws! Het bestemmingsplan Zomerhofkwartier (ZOHO) is onlangs met een ruime meerderheid door de Rotterdamse gemeenteraad vastgesteld. Dit bestemmingsplan maakt de transformatie van het gebied mogelijk, waarbij ZOHO verandert van een voornamelijk kantoor- en bedrijvengebied in een levendige en inclusieve stadsbuurt.

In ZOHO komen circa 600 woningen, waarvan 30 procent sociale huurwoningen en 20 procent middeldure huur. Daarnaast is er ruimte voor creatieve ondernemers en kleinschalige maakbedrijven, een buurtwinkel, maatschappelijke voorzieningen, horeca en een mobiliteitshub voor auto’s en deelvervoer.

Duurzaamheid en vergroening staan centraal in ZOHO. Het nieuw daklandschap en de groene inrichting maken ZOHO natuur-inclusief en klimaatadaptief. Het Zomerhofplein wordt het groene hart van de buurt met ruimte voor sporten en bewegen met openbare overdekte sporthal en toegang tot het groene daklandschap. De wijk wordt een levendige schakel tussen de binnenstad en het Oude Noorden.

Yes! De bouw van MOODZ is gestart! 

MOODZ is de eerste fase van ZOHO; een wijk waar creativiteit door de straten, mensen en gebouwen stroomt. De ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru gaat de komende jaren zo’n 550 woningen toevoegen aan de wijk. MOODZ is het eerste deelproject wat gerealiseerd gaat worden.

MOODZ bestaat uit 31 verschillende woningen voor 31 verschillende huishoudens. Op donderdag 11 april werd de eerste paal geslagen samen met de kopers.  MOODZ is 100% uitverkocht.

Op maandag 12 februari heeft minister Hugo de Jonge een bezoek gebracht aan de ZOHO
hub. Samen met enkele medewerkers van het ministerie kregen zij van ontwikkelaar Stebru
een rondleiding door de ZOHO hub en een presentatie van de gebiedsontwikkeling ZOHO.


Daarnaast is er gesproken over de landelijke tendens van bezwaarprocedures. Deze
procedures zijn frustrerend voor de vastgoedmarkt maar vooral voor alle woningzoekenden.
Hoe kunnen we woningzoekenden een grotere stem geven in deze wooncrisis? De
wachtlijsten zijn te lang, het woningtekort te groot.

Het zijn dilemma’s waar wij als ontwikkelaars mee worstelen omdat bezwaar maken ook te
alle tijden mogelijk moet blijven. We waarderen het enorm dat de minister en zijn
beleidsmedewerkers de tijd namen om samen met ons het gesprek te voeren en over
mogelijke oplossingen te sparren.

ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT
ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT
ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

Op vrijdag 2 december 2023 had Wethouder Chantal Zeegers de eer het startshot te geven voor ZOHO. Deze grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling gaat de komende jaren Rotterdam Noord transformeren tot dé nieuwste WOONSPOT van Rotterdam. Maar ZOHO biedt niet alleen ruimte aan wonen. Het centrale plein wordt de ontmoetingsplek voor de wijk met kleinschalige horeca, een sportveld en de huiskamer van de wijk. En ook voor ondernemers biedt ZOHO volop kansen en mogelijkheden.

In ZOHO komen circa 600 woningen voor alle doelgroepen. Van starter tot senior en van single tot gezin. Met een ruim huur- en koopaanbod in verschillende prijsklassen wordt ZOHO een wijk voor iedereen. Een wijk waar de creativiteit door de straten zal gaan stromen en waar – in lijn met de rest van de wijk – ook veel aandacht is voor ontmoeten, recreëren en groen. De gezamenlijk daktuin van maar liefst 4.000 m2 wordt straks een mooie aanvulling op de toekomstige buurman; Rotterdams nieuwste stadsicoon én langste daktuin van Nederland ‘Het Hofbogenpark’.

Onder toeziend oog van de toekomstige bewoners werd door Chantal Zeegers Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen, Robert Steenbrugge namens Ontwikkelcombinatie LS Zoho (Leyten en Stebru) het startschot voor ZOHO’s eerste deelplan MOODZ gegeven.

MOODZ bestaat in totaal uit 31 woningen; groene benedenwoningen en bovenwoningen met balkon of dakterras. Daarnaast wordt de Almondestraat omgetoverd tot een groene straat met een brede stoep met ruimte voor geveltuintjes, koffie op een bankje en voldoende ruimte voor kinderen om buiten te spelen. Oplevering staat gepland voor de zomer van 2025.

ZOHO is een ontwikkelcombinatie van Leyten en Stebru. Architect MORE architecture tekende voor het project en bouwer Giesbers Rotterdam zal de bouw realiseren. De sloop wordt momenteel door Kruiswijk uitgevoerd.

De plannen voor ZOHO zijn verwerkt in een ontwerpbestemmingsplan. Hierin volgt waar en wat gebouwd mag worden en ook waar een gebouw of grond voor gebruikt mag worden.

Op 22 augustus 2023 heeft het college van B&W het bestemmingsplan voor ZOHO vrijgegeven voor de terinzagelegging. Alle geïnteresseerden krijgen vanaf 1 september zes weken de gelegenheid om het plan in te zien en eventueel via een zienswijze aan te geven wat ze ervan vinden. Nadat de ontvangen reacties zijn besproken en waar mogelijk zijn verwerkt stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan vast.

In het toekomstige ZOHO wordt ruim 4.000 m2 aan kantoor- en makersruimte gerealiseerd met een huurplafond. Omdat de verwachting is dat deze ruimtes zeer gewild zijn, is er een werkgroep met een brede afvaardiging van huidige huurders in ZOHO opgericht, die zich bezighoudt met de regels waaronder toewijzing van de ruimtes zal plaatvinden. Op 5 oktober 2023 zijn alle huurders in ZOHO uitgenodigd om, onder het genot van een lekkere lunch, in een brainstormsetting mee te denken over de invulling van de curatieregels. De komende maanden organiseren we nog minimaal twee van deze sessies om bottom-up een sterk eindproduct te ontwikkelen!

Op maandag 18 september 2023 heeft de gemeente Rotterdam samen met ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru een informatiebijeenkomst over het ontwerpbestemmingsplan in de ZOHO hub aan de Teilingerstraat 130 georganiseerd.

Hierbij is er een presentatie gegeven over de plannen voor het Zomerhofkwartier en wat er met een bestemmingsplan wordt vastgelegd. Na de presentatie was er de mogelijkheid het ontwerpbestemmingsplan te bekijken en vragen te stellen. Ook werd het bouwplan voor de kavels 1.0 en 4.0 toegelicht.