Het is zover! Op dinsdag 15 november aanstaande start officieel de verkoop van de 31 stadswoningen van MOODZ. De eerste woningen in ZOHO. Zie jij jezelf al wonen in MOODZ? Vanaf dinsdag 15 november kun je je via de woningzoeker inschrijven op de bouwnummers naar jouw voorkeur. Wil je beneden wonen aan de brede stoep en mét tuin of juist boven met een balkon of een groen dakterras? Schrijf je online in of kom op 19 november naar MOODZ live!
Zaterdag 19 november: MOODZ live met een persoonlijke meet & greet Zet zaterdag 19 november tussen 10.00-11.30 uur ook maar alvast in je agenda voor een extra feestelijke inschrijving met een meet & greet met de makelaars en de ontwikkelaar. Dan word je persoonlijk te woord gestaan, vertellen zij je alles over MOODZ, beantwoorden je vragen en helpen je bij de inschrijving. De plattegrond van het type woning van jouw voorkeur krijg je dan mee naar huis. Kun je thuis verder in de MOODZ komen en puzzelen met de plannen voor de indeling en schuiven met meubels op schaal. Zin in!
Het ontwerp-bestemmingsplan van ZOHO werd gepresenteerd en besproken tijdens een drukbezochte informatieavond op 11 oktober. Er waren ruim vijftig omwonenden en een aantal bedrijven uit het gebied aanwezig.
Projectleider Paul Vernooy vertelde over het proces rond het bestemmingsplan: “We horen graag uw reactie. Daarmee kunnen we het ontwerp-bestemmingsplan afmaken en aanbieden aan de gemeente. Dan zal naar verwachting in december het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage worden gelegd.” Robbert-Jan van Veen, architect bij ECHO Urban Design ging dieper in op het masterplan en stedenbouwkundige ontwerp van ZOHO dat als basis heeft gediend voor het bestemmingsplan.
Bewoners uit de Teilingerstraat uitten hun bezwaren tegen de geplande hoogbouw op de hoek van de Teilingerstraat en de Vijverhofstraat. Dat gaat veel licht wegnemen, zo verwachten zij. De onrust over de eerder geplande ingang van de daklozenopvang (NAS) aan de Teilingerstraat kon weggenomen worden. Deze komt nu aan de Vijverhofstraat. Ook waren er vragen over de studie naar de bezonning, het parkeerbeleid en of er een terugkeerregeling is voor de bedrijven die tijdens de bouwwerkzaamheden moeten vertrekken. Op uiterlijk 27 oktober publiceren wij een overzicht van de meest gestelde vragen tijdens deze avond en wat daarmee gedaan wordt in het concept-bestemmingsplan.
Op dinsdag 11 oktober nodigen we je van harte uit voor een informatieavond over het ontwerp-bestemmingsplan ZOHO. Dit bestemmingsplan is nodig om het huidige bedrijventerrein te herontwikkelen tot het nieuwe ZOHO, met onder andere ruim 600 woningen.
We starten met een presentatie van het bestemmingsplan en praten daarna aan verschillende tafels graag met je door over een aantal thema’s uit dit plan, zoals bouwhoogtes, de onderzoeken naar bezonning en wind en het parkeerbeleid. Het bestemmingsplan wordt vervolgens eind oktober afgerond en naar verwachting in december aangeboden aan de gemeente.
Ruim 600 woningen, creatieve bedrijven, een openbaar overdekt sportveld, een huiskamer van de wijk, kleinschalige horeca en een groen daklandschap. Ben je ook benieuwd hoe ZOHO er straks uit gaat zien? Meld je dan voor onze ZOHO wijksafari op vrijdag 30 september tussen 15.30 – 18.00u. Een gids leidt je langs bijzondere plekken in ZOHO en geeft je een kijkje in de toekomst. We starten in de ZOHO hub (Teilingerstraat 130) en eindigen in een van de tentjes in ZOHO met een drankje. De wandeling duurt een uur. Meld je aan via Nienke@Kickstad.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt een bevestiging met het tijdstip waarop jouw wandeling start.
Op maandag 25 oktober vond het eerste event in de ZOHO Hub aan de Teilingerstraat 130 plaats. Geïnteresseerden en buurtbewoners waren uitgenodigd om de definitieve plannen voor ZOHO te bekijken, mee te praten over de inrichting van het openbaar gebied en om een sneak preview te zien van de plannen voor TROTZ en Kavel 1. Met overwegend positieve reacties van de bezoekers kijken we terug op een geslaagde avond!
De ZOHO Hub opent vanaf 2 november haar deuren. Op dinsdagen tussen 08.30 – 10.00u en op donderdagen tussen 12.00 – 13.00 ben je van harte welkom voor al je vragen over ZOHO.
Zie je in de hub!
Op maandag 25 oktober nodigen we je van harte uit in de ZOHO Hub! De hub wordt dé centrale plek tijdens de ontwikkeling van ZOHO. Op deze avond kun je kennisnemen van het definitieve Masterplan voor ZOHO en het laatste ontwerp van TROTZ; de ZOHO-ontwikkeling aan de Almondestraat. Daarnaast kun je meedenken over de inrichting van het openbaar gebied en krijg je een sneak preview van de volgende kavel die op stapel staat. Zie je in de Hub!
Het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord wordt behalve een plek voor creatieve bedrijven ook een woonbuurt. Met een voor iedereen toegankelijk groen daklandschap en een overdekt sportveld. Op loopafstand van de binnenstad komen in deze buurt de komende jaren circa 600 woningen, waarvan de helft in het sociale en middensegment. Het Rotterdamse college van b en w stelde vandaag het masterplan voor de ontwikkeling vast.
ZOHO – kort voor ‘Zomerhofkwartier’ – ontwikkelde zich het afgelopen decennium van een oud bedrijventerrein tot een bruisende plek waar veel creatieve bedrijven en makers zich vestigden. Voor de oorlog was ZOHO een woonwijk. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “ZOHO ligt op een fantastische plek in de stad. Tussen de oude stadswijken en het centrum en aan de monumentale Hofbogen met het toekomstige park. Deze energieke buurt biedt straks een nieuw thuis aan 600 huishoudens. We bouwen op deze plek voor alle Rotterdammers woningen die zo hard nodig zijn in deze stad.’’
Ontwikkelcombinatie Leyten-Stebru gaat de buurt de komende jaren verder laten groeien. De wederopbouwpanden zijn aan renovatie of vernieuwing toe en er komen circa 600 woningen. Van eengezinswoningen tot stadsappartementen en zorgwoningen. Woningbouwcorporatie Havensteder neemt 30% (175 woningen) van de woningen af voor haar sociale woonprogramma. Minimaal 20% van de woningen wordt verhuurd in het middensegment. De overige 50% wordt ontwikkeld als vrije-sectorhuurwoning in het hogere segment of als particuliere koopwoning.
Behoud creatieve bedrijven
In ZOHO blijft ruimte voor creatief ondernemerschap, ook voor ondernemers met een kleinere beurs. Vijftig procent van de werkruimtes wordt met een gemaximeerde huur verhuurd. Naast de grote toevoeging van woningen krijgt de buurt er (maatschappelijke) voorzieningen bij. De voorzieningen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de bewoners en de mensen die werken in ZOHO, maar ook voor de omgeving. Zo komt er onder andere een overdekt sportveld voor jongeren en een speelpleintje voor kleinere kinderen. Ook krijgt ZOHO een groen daklandschap ter grootte van zo’n 15 tennisvelden (4.000m2)dat voor iedereen toegankelijk is.
Van grijs naar groen dak
Verduurzaming is belangrijk in het nieuwe ZOHO. Het daklandschap vergroent de buurt en is daarnaast klimaatadaptief. Het reduceert hittestress door de omgeving te koelen en het buffert regenwater. Op daken komt een systeem dat regenwater opslaat waarmee het groen kan worden bevloeid zonder dat er een kraan open hoeft. Sensoren registreren ook of er een regenbui nadert. Het opgeslagen water wordt dan losgelaten waardoor het dak de nieuwe hoosbui kan opvangen zonder het riool op het piekmoment te belasten. Ook wordt het eigen autobezit teruggedrongen en komt er een centraal gelegen mobiliteitshub voor deelauto’s en fietsen voor de hele buurt.
Eerste woningen in verkoop ZOHO is een langjarige gebiedsontwikkeling. In de Almondestraat komt het eerste project: TROTZ. De 31 stadswoningen van TROTZ gaan in het laatste kwartaal van 2021 in verkoop en worden naar verwachting in 2023 opgeleverd. Het gaat om 17 benedenwoningen en 14 appartementen. Andere projecten kunnen gefaseerd van start na vaststelling van het bestemmingsplan (verwacht in 2023) en verlening van de (omgevings)vergunningen.
Het klimaat verandert wereldwijd en ook op lokaal niveau gaan bewoners dat merken. Daarom bereidt het nieuwe ZOHO zich voor met slimme ingrepen. Van een enorme ondergrondse krat die water opvangt tot een overdekt openlucht sportveld en een vlindertuin. Koen de Boo van ECHO Urban Design vertelt over ZOHO en klimaatadaptatie in de wijk.
ECHO Urban Design is een Rotterdams bureau voor stedenbouw en landschapsontwerp. Koen: ‘Bij elk nieuw project denken we na over de positie van bebouwing, de openbare ruimte en de ontsluiting, dus de toegankelijkheid van een gebied. Denk aan de ruimte voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en parkeren. Dat doen we altijd met oog voor de natuur en het landschap zodat mensen zich er prettig voelen. Ook de sociaal-inclusieve stad is bij ons belangrijk. We gaan uit van het buurtgevoel, waar je elkaar kan ontmoeten. De menselijke maat en herkenbaarheid, die maken dat je je ergens thuis voelt. Verder houden we rekening met hoe de wind waait, regenwater, droogte en hitte. Ons bureau maakt het masterplan voor ZOHO. Al deze elementen en dus ook klimaatadaptatie nemen we daarin mee.’
Hitte, droogte en hoosbuien De belangrijkste effecten van klimaatverandering in de stad zijn hitte, droogte en meer wateroverlast door hoosbuien. Deze effecten kunnen grote gevolgen hebben op het leven van mensen en dieren. Koen: ‘Klimaatadaptatie betekent letterlijk je aanpassen aan een ander klimaat en veranderende weersomstandigheden. Ook hier in de stad merken we dat het klimaat verandert: de zomers worden warmer en zijn er langere periodes dat de regen wegblijft. Als het regent, zijn de buien heftiger en houden langer aan. Het water kan moeilijker wegstromen omdat de stad versteend is.’
Ruimte voor insecten, vogels en andere dieren Maar wat gebeurt er dan in ZOHO op het gebied van klimaatadaptatie? Koen: ‘ZOHO bestaat uit lagen: de Lab-laag ligt op straatniveau en bestaat uit ruimte voor ondernemen, ateliers en horeca. Daar bovenop, op de platte daken, ligt de Land-laag met woningen. Hier maken we ook het groene daklandschap. Normaal gesproken geven platte daken warmte af maar omdat we hier groen creëren, heeft dat een verkoelend effect. Op de Land-laag komen binnentuinen en openbaar groen waar mensen kunnen ontspannen, ontmoeten en lekker op een kleedje kunnen zitten. Dit daklandschap wordt een verlengstuk van de natuur op de Noordsingel. Door hierop aan te sluiten, versterken we het ecosysteem en is er meer ruimte voor alles wat er al leeft zoals insecten, vogels en andere dieren.’
Enorm grote krat Maar dat is niet het enige. Koen: ‘In het dakpark gaan we een ‘grondpakket’ maken dat water opvangt en ook onder het centrale plein vangen we water op. Het grondpakket is eigenlijk een enorm grote krat die we in de aarde plaatsen. Als het regent, houdt de krat het water met een speciaal systeem vast. Ook het regenwater dat van het daklandschap vloeit, vangen we op in de ondergrondse krat. Als de grond droger is en de natuur water nodigt heeft, kan het landschap zichzelf bewateren. Met dit systeem hebben we voor een periode van zes weken voldoende water om de droogte aan te kunnen. Sproeien is dan dus niet nodig!’
Het sportveld keert ook terug. Koen: ‘Maar dan wel overdekt, met een overkapping. Zo kun je bij regen toch lekker voetballen en als het heel heet is in de schaduw sporten.’ Hitte is namelijk ook een groot gevolg van klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur in een stad is 4 graden warmer dan in omliggende landelijke gebieden. Koen: ‘In de stad hebben we al te maken met het hitte-eilandeffect. Door het ontbreken van wind of lagere windsnelheden, blijft de warmte tussen de gebouwen hangen waardoor de temperatuur toeneemt. De stad is ook versteend, veel asfalt, waardoor er minder verdamping is. In ZOHO creëren we daarom extra schaduw door bomen te plaatsen in het daklandschap. Als het heel heet is, kun je je tussen de gebouwen en onder de bomen terugtrekken.’
Verticaal groen Koen somt nog meer duurzame en klimaatbestendige toepassingen op. ‘Zo krijgen de woontorens zonnepanelen op het dak. De woningen in de torens krijgen balkons die zo worden geplaatst dat ze voor schaduw zorgen in de onderliggende woningen. En we maken verticaal groen, bijvoorbeeld klimop langs de wanden, dat zorgt weer voor een verkoelend effect en is goed voor de biodiversiteit. Ook op de straat vangen we het regenwater op in speciale bakken. Zo voorkomen we overbelasting van het riool en kunnen we de bomen in droge periodes weer bewateren.’
Vlindertuin Dat zijn toch wel allemaal duurzame snufjes. Koen: ‘Haha ja! Voor mij is het bijna normaal omdat ik er dagelijks mee bezig ben. Maar het is toch wel bijzonder hoor, dat we in ZOHO straks een nieuw dakpark maken van 6000 m2 waar bewoners maar ook mensen van buiten kunnen verblijven. We voegen ook nog grond toe, volle aarde, die bewoners zelf kunnen inrichten. Bijvoorbeeld voor een vlindertuin of moes- en pluktuin waar ze hun eigen groente kunnen verbouwen. Samen tuinieren draagt weer bij aan de sociaal-inclusieve stad maar ook aan klimaatadaptatie, kortom ZOHO is een win-win-win project!
Vernieuwende ideeën en verrassende gesprekken zijn gevoerd tijdens de zie je in ZOHO zit-ting van woensdag 4 november. Een avond met internationale opkomst! Waarbij iedereen zijn zegje kon doen en zo kon meedenken over het masterplan. Wij zijn momenteel bezig met het verwerken van alle data zodat deze kan worden opgenomen in het masterplan. Nieuwsgierig naar wat er is besproken en gepresenteerd? Bekijk dan de presentaties en het whiteboard met alle ‘raw data’.
In de Almondestraat, aan de oostelijke rand van het nieuwe ZOHO, komt een bijzondere woonbuurt. ‘Met veel gemeenschappelijk groen, waar kinderen buitenspelen en buren bij elkaar binnenlopen. Het oude buurtgevoel, dat van oudsher aanwezig is in de straat, wordt versterkt.’ Architect Daan Roggeveen van MORE Architecture en Thomas Nieuwendijk van ontwikkelcombinatie Leyten/Stebru vertellen over ‘kavel 6’.
Kavel 6 is nu nog een werknaam en klinkt een tikkeltje saai, maar het nieuwe stuk buurt dat hier verrijst, is dat allerminst. Op deze plek komen 17 benedenwoningen van circa 95m2 en 14 appartementen tussen de 85m2 en 100m2. De beneden- of stadswoningen komen op de zogenaamde Lab-laag, de begane grond, en bestaan uit twee woonlagen. Op de laag daarboven, de Land-laag komen de appartementen in vier verschillende woningtypes, zowel gelijkvloers als met twee woonlagen.
Daan: ‘We maken een zichtbaar contrast tussen de stadswoningen op straatniveau en de appartementen die daarboven liggen. De benedenwoningen worden in de basis 4-kamerwoningen waar bewoners zelf voor de bouw de indeling nog kunnen wijzigen. Ook de bovengelegen appartementen zijn heel verschillende woningtypes. Zo komen er tien maisonnettes met een woon- en een slaapverdieping en vier gelijkvloerse appartementen. Je hebt hier echt de keuze hoe je wilt wonen.’
Inspiratie Shanghai
Duurzaamheid en buitenruimte zijn natuurlijk belangrijke ingrediënten van ZOHO. Daan: ‘De ambitie van ZOHO is om op een prettige en gezonde manier in het centrum van de stad te leven. Van jong tot oud, met diversiteit in het hart van de stad. Ik ben in China begonnen met mijn architectenbureau en heb meer dan tien jaar in Shanghai gewoond. Sinds anderhalf jaar woon ik weer in Amsterdam. Ik hou van wonen in grote steden en heb me altijd beziggehouden met de vraag hoe je daar toch dat gevoel van ruimte, buitenleven en community kan creëren. Dat komt nu terug in het ontwerp voor de Almondestraat.’
Buurtgevoel
Thomas vult aan: ‘Alle woningen hebben een eigen buitenruimte, sommige optioneel tot wel 35m2. Daar kun je een geweldige tuin of terras van maken. Met ZOHO en dit huizenblok in de Almondestraat creëren we een verhoogde stad, de buitenruimtes van de appartementen zijn voornamelijk zonnige dakterrassen. Maar we maken ook buitenruimtes waar ontmoeting centraal staat. Kinderen kunnen samen ravotten en buren lopen bij elkaar binnen.’
Daan: ‘Door de opbouw van het blok en de aangrenzende buitenruimte ontstaat echt een gemeenschap. Dat sluit goed aan bij hechtheid en het buurtgevoel dat hier bij de huidige bewoners in de straat ook al heerst, en dat is tekenend voor deze wijk.’
De huizen in de Almondestraat zijn voor diverse doelgroepen, zo vertelt Thomas. ‘ZOHO is voor mensen die het leuk vinden om in de reuring van de stad te wonen maar ook graag groen en buitenruimte willen hebben waar ze zich in hun privacy kunnen terugtrekken. In de Almondestraat kunnen ouderen bijvoorbeeld gelijkvloers in de appartementen wonen. De grootste groep zal bestaan uit stellen en gezinnen. De stadswoningen en gelaagde appartementen hebben ruimte voor meerdere slaapkamers. Ideaal dus voor mensen met kinderen die toch graag in de stad willen blijven wonen.’
Nog geven geduld
Dat klinkt veelbelovend, wanneer gaat de eerste sleutel in de voordeur? Thomas: ‘Nou, nog even geduld! De eerste fase van het schetsontwerp is afgerond, nu start de fase van het voorlopig ontwerp. In april 2021 verwachten we de omgevingsvergunning aan te vragen en de woningen aan te bieden voor de verkoop. Medio augustus 2021 willen we starten met bouwen. Als alles volgens plan gaat, zijn de eerste woningen begin 2023 klaar. De vanaf v.o.n.-prijzen zullen zo rond de €350.000,- liggen. Door de ontwikkelingen op de huizenmarkt en de keuzemogelijkheden voor de indeling, is dat nu nog een indicatie.’
Wandelen met bewoners
Ook belangrijk bij de ontwikkeling van ZOHO is participatie.Thomas: ‘De ZOHO citizens en creatieve ondernemers in het gebied worden direct betrokken, maar we betrekken bijvoorbeeld ook omwonenden. Begin juli hebben we een wandeling gehouden voor bewoners en andere geïnteresseerden om de ontwikkelingen te bespreken. De achterliggende Noordsingel bestaat veelal uit laagbouw. Bewoners waren bezorgd dat ze zon of hun privacy zouden verliezen. We hebben uitgelegd dat de nieuwbouw aan de Almondestraat uit vier en incidenteel drie lagen gaat bestaan. Daarmee zal het als ruimtelijker en opener worden ervaren dan de bestaande bouw. We vinden het als consortium belangrijk om naar de feedback van bewoners te luisteren en waar mogelijk zorgen weg te nemen.’
Omarmen van nieuwe dingen
Daan: ‘Die middag vond ik heel positief, we kregen veel reacties van mensen die het te gek lijkt om in het nieuwe ZOHO te wonen. Maar ook huidige bewoners lieten merken dat ze de veranderingen in hun wijk wel zien zitten. Dat enthousiasme en het omarmen van nieuwe dingen, dat herken ik uit Shanghai en dat maakt het zo leuk om te werken in Rotterdam. Die energie van de stad en de ‘can do’ mentaliteit zijn erg inspirerend. Misschien verruil ik Amsterdam nog weleens voor Rotterdam!’